Zadanie Kangur 2019

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alv1nek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2019, 19:10
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie Kangur 2019

Post autor: alv1nek »

a,b,c należą do całkowitych i a,b,c >0
jeżeli a+b/c=11 i b+a/c=14 oblicz (a+b)/c
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Może tak:
ac+b=11c oraz
a+bc=14c
Dodając stronami:
(a+b)(c+1)=25c
Należy sprawdzić dwa przypadki:
c+1=5 lub c+1=25

1)c=4
4a+b=44
a+4b=56
stąd a=8, b=12

2) c=24
tu a i b nie wychodzą naturalne.

Odp:
(a+b)c=20/4=5
ODPOWIEDZ