liga matematyczna

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
samantka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2008, 13:14

liga matematyczna

Post autor: samantka »

Maciek pędzi rowerem z prędkością 30km na godzinę. ciągu ilu sekund przejedzie 100metrów.
samantka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2008, 13:14

liga matematyczna

Post autor: samantka »

Za 4 jednakowe swetry i spodnie zapłacono 384 zł,a za sam sweter i spodnie 132 zł.Ile kosztuje sweter , a ile spodnie?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

samantka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2008, 13:14

Post autor: samantka »

Maciek pędzi rowerem z prędkością 30km na godzinę. ciągu ilu sekund przejedzie 100metrów.czy istnieje inny zapis tego zadania
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

30 km - 3600 sekund
0.1 km - x sekund

x = 3600 * 0.1 / 30 [s * km / km = s] = 12 [s]
ODPOWIEDZ