Diament...

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Diament...

Post autor: anetka10 »

Po lekkiej zalamance zwiazanej z matura z matematyki... 54% z rozszerzenia :((

Postanowilam wyslac zadania na olimpiade organizowaną przez AGH..

Czy brał ktoś z Was w niej udzial...
Jakie macie spostrzezenia, jakie wyszly Wam wyniki, porownajmy sobie...

Moje wyniki:
1) 8512
2) kpi, pi/2 +kpi, 5/12pi+kpi, -5/12pi+kpi
3) 1/3log male 3 z 2
4) 7500
5) S=(5- pierwiastek z 11 - 2pierwiastki z 10 koniec pierwiastka, 1 + te same pierwiastki co w a)
r= 2pierwiastki z 5 - pierwiastek z 2
6) p= -63+ 3pierwiastki z 337 / 52
7) d= 1/3pierwiastek 3*(3R^2 +6Rr -r^2) koniec pierwiastka, zalozenia r>0, R nalezy (r*(2pierwiastki z 3 / 3 -1), +niesk)


link do zadan dla zainteresowanych:

http://www.moodle.cel.agh.edu.pl/diamen ... .php?id=16
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

Nie wiem czy nie 5. inaczej.

(r*(2pierwiastki z 3 / 3 -1) - tego nie pamiętam; reszta raczej dobrze.

Matura z Operonu?
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Nie wiecie moze kiedy AGH zacznie przesylac listy z wynikami pierwszego etapu??
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Na adres mejlowy podany na stronie konkursu wladze uczelni nie odpowiadaja... :)
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

Niestety nie weim, pewnie będą mieć opóźnienia jak w tamty roku

A wie ktoś może jak wyglądały zadania z etapu fianałowego w tamtym roku?
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ma ktos juz wyniki pierwszego etapu z AGH??

cos dlugo mi nie przychodza... ;)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

mam wynik: 90% :))

15 lutego do Krakowa trzeba jechać ... :))
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Ehh, ja jeszcze nic nie dostałem. I zaczynam oswajać się z myślą, że może już nic nie przyjdzie...Nie wiem na ile prawdopodobne jest, aby list priorytetowy mógł nie dotrzeć do adresata z winy poczty lub innych okoliczności, ale ponoć bardzo nierealne to nie jest...Dzwoniłem nawet do AGH by zapytać, czy takowy przyjmą ( bo w regulaminie prosili poleconym) , ale to ponoć żaden problem dla nich. No nic, może jeszcze coś przyjdzie...Tylko jak widzę większość osób odpowiedź już dostała
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

No, luckily dostałem odpowiedź. 97 %, II etap w Pińczowie. No to zaczyna się prawdziwa zabawa. :)
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

100. Mam nadzieje że zabawa - jak w tamtym roku - zacznie sie w 3. etapie. W tym roku jednak chyba nie bedzie tak łatwo patrząc na tegoroczne zadania z 1. etapu
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Co polecacie rozwiazac by dobrze sie przygotowac do drugiego etapu??
Przydalyby sie zadania z rozwiazaniami, aby sprawdzic swoje rozumowanie... zadania powinny miec tez odpowiedni poziom i podobna forme do tych konkursowych??

Wiecie czy sa rozwiazania krok po kroku do zadan z ubieglorocznego diamentu, bo je trzeba w pierwszej kolejnosci przerobic...

czekam na Wasze sugestie...
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

I jak po 2 etapie? Oto zadania za 20 pkt

5. Dla jakich \(m\) proste \(mx+(m+1)y=2\) i \(4x+(m+4)y=1\) przecinają się w punkcie leżącym wewnątrz \(II\) lub \(IV\) ćwiartki układu współrzędnych?
6.\(k\) pasażerów wsiada do pociągu złożonego z 3 wagonów, przy czym każdy wybiera wagon niezależnie i z jednakowym prawdopodobieństwem \(\frac{1}{3}\) . Zakładając, że \(k \ge 3\), oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
\(A\) - wszyscy wsiądą do jednego wagonu
\(B\) - dokładnie jeden wagon będzie pusty
\(C\) - żaden wagon nie będzie pusty
7.Podstawą ostrosłupa jest trójkąt \(ABC\), w którym bok \(AB\) ma długość \(a\), a kąty wewnętrznie do niego przyległe mają miary \(\beta\) i \(\gamma\) .Krawędź boczna ostrosłupa wychodząca z wierzchołka \(C\) jest prostopadła do podstawy i ma długość \(d\). Oblicz objętości brył, na które ten ostrosłup dzieli płaszczyzna równoległa do podstawy i odległa od niej o \(\frac{d}{3}\)

Zad. 5 poszło, 6 nie jestem pewien, a 7 to mój osobisty pech :) Teraz rozpoczęły mi się ferie i zaplanowałem pracę nad stereometrią właśnie przez te najbliższe 2 tyg. Miałem nadzieję, że uda się uniknąć zadania z tego działu, jak choćby w zeszłym roku, no ale klops. Szanse na awans są więc bardzo małe. Zadań za 10 pkt nie chciało mi się przepisywać, ale wymagające to one nie były.
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

Co do 7. to akurat nic tam takiego "specyficznego" ze stereo nie było, wystarczyło znac wzór na obj. chyba tylko - reszta wiedza planimetryczna ;) . To poszło szybko, natomiast prawdopodob. jeszcze nie mialem.. ;/ no i tylko pdpkt. A napisałem, lecz źle: (1/3)^k. Jaki przedział w 5.?

I generalnie jakie odczucia? Jak dla mnie poz. trudności zbliżony do pierwszego etapu, więc niedobrze. Choć do końca się wypowiedzieć nie moge bo nie wiem jak trudna była kombinatoryka której praktycznie, jak pisałem, nie ruszyłem bo jeszcze tego nie przerabiałem.

EDIT: poza tym zadania szkolne, czyli konkurs beznadziejny - na szybkie robienie zadań (nie-robienie błędów ( u Was też kalkulatorów nie można było mieć?)), a nie na myślenie. Szkoda.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

oto moje odpowiedzi:

1. 9

2. b-a

3. 2(p + q + pierwiastek z z p^2+q^2)

4. 1/4

5. (-7,-2) u(-2,2) u(2,8)

6. jakieś głupoty niestety :))

7. jakis ulamek * a^2 sinBsinY*d / sin(B+Y) - cos takiego
i 19/81a^2 sinBsinY*d / sin(B+Y) - chyba tak

moze uda sie przejsc "tak na styk"
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 21:58 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ