Prędkość średnia

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cetus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2016, 18:46
Płeć:

Prędkość średnia

Post autor: Cetus »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Z punktu a do punktu b jest 60 mil pierwszą połowę przejechał przez 1 godzinę. Jak szybko musi jechać drugą połowę aby całkowita prędkość średnia wynosiła 60 mil/h
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

stosując definicję dostajemy równanie
\(v \neq 0\) ---szukana prędkość w drugiej połowie
\(v_{śr}= 60= \frac{60}{1+ \frac{30}{v}}\)

widać ,że \(v \in \emptyset\) .

Nie jest możliwe uzyskanie \(v_{śr}=60\) przy takich warunkach.
Cetus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2016, 18:46
Płeć:

Post autor: Cetus »

Dzięki może mój siostrzeniec coś źle przepisał. Widać tego zadania nie da się rozwiązać?
ODPOWIEDZ