Równanie, liczby całkowite

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hermenegilda
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 02 lut 2010, 20:19

Równanie, liczby całkowite

Post autor: hermenegilda »

Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie:
\(x^3-2y^3-4z^3=0\)
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

To zadanie jest bardzo podobne do http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=40&t=6797
Jeśli rozumiesz tamto rozwiązanie, to z tym nie powinno być kłopotu.
escher
ODPOWIEDZ