Proszę o pomoc w rozw. tego zadania.

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hermenegilda
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 02 lut 2010, 20:19

Proszę o pomoc w rozw. tego zadania.

Post autor: hermenegilda »

Rozwiąż w liczbach naturalnych równanie:
\(\frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2} + \frac{1}{z^2} + \frac{1}{t^2} =1\)
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

To zadanie można rozwiązać rozważając przypadki i szacując lewą stronę. Czyli Co by było, gdyby którać z liczb był równa 1?
A co gdy jest równa dwa, a co gdy wszystkie są większe od 3?
ODPOWIEDZ