konkurs - szk. podst.

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
montana262626
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
Podziękowania: 6 razy

konkurs - szk. podst.

Post autor: montana262626 »

witam, kolejne zadanie konkursowe :)


W pewnej klasie jest trzydziestu uczniów. Wśród nich jest pięciu takich, którzy mają brata i siostrę, oraz siedmiu takich, którzy nie mają brata ani siostry. Ilu uczniów tej klasy ma brata, jeśli wiadomo, że trzynastu ma siostrę?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli trzynastu ma siostrę, a pięciu ma i brata, i siostrę, to tylko siostrę ma 13-5=8.

Mamy tutaj:
- 5 ma brata i siostrę
- 7 nie ma rodzeństwa
- 8 ma tylko siostrę

5+7+8=20

30-20=10

Dziesięciu ma tylko brata.
Pięciu ma i brata, i siostrę, więc brata ma
10+5=15

Piętnastu uczniów tej klasy ma brata.
montana262626
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 07 lis 2014, 07:32
Podziękowania: 6 razy

Post autor: montana262626 »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ