Trygonometria 3

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MaCrOzerg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 sty 2013, 17:46
Podziękowania: 11 razy

Trygonometria 3

Post autor: MaCrOzerg »

(sin17"+cos17")(sin17"-cos17")+2sin^2 73"
I mi wyszło 2.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Trygonometria 3

Post autor: patryk00714 »

\((sin17^{\circ}+cos17^{\circ})(sin17^{\circ}-cos17^{\circ})+2sin^273=\\=sin^217^{\circ}-cos^217^{\circ}+2sin(90^{\circ}-17)sin(90^{\circ}-17^{\circ})=sin^217^{\circ}-cos^217^{\circ}+2cos^217^{\circ}=\\=sin^217^{\circ}+cos^217^{\circ}=1\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
MaCrOzerg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 sty 2013, 17:46
Podziękowania: 11 razy

Post autor: MaCrOzerg »

Nie rozumiem co zrobiłeś z 2sin^2 73".
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(sin73^0=sin(90^0-17^0)=cos17^0\\2sin^273^0=2cos^217^0\)
MaCrOzerg
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 sty 2013, 17:46
Podziękowania: 11 razy

Post autor: MaCrOzerg »

Już to widzę. Dziękuje za pomoc, zrozumiałe.
ODPOWIEDZ