Ciekawe zadanie.

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Ciekawe zadanie.

Post autor: wsl1993_ »

Niech:
\(x=1+2+4+8+16+32+...\)
Wówczas
\(x=1+2 \cdot 1+2\cdot2+2\cdot4+2\cdot8+2\cdot16+2\cdot32+...=
=1+2\cdot(1+2+4+8+16+32+...)=1+2x\)
,
skąd \(x=-1\).
Dodajemy liczby dodatnie, których sumą jest liczba ujemna. Jak to możliwe?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
dadam
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1104
Rejestracja: 18 sty 2012, 13:40
Otrzymane podziękowania: 575 razy
Płeć:

Re: Ciekawe zadanie.

Post autor: dadam »

bo tutaj\(x= \infty\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Zablokowany