1) NA KONIEC ROKU SZKOLNEGO SREDNIA OCEN W PEWNEJ 30-OSOBOWEJ KLASIE WYNIOSLA 3,1. SREDNIA OCEN DZIEWCZYN WYNIOSLA 3,75 , A CHLOPCOW 4,5. iLU JEST W KLASIE CHLOPCOW A ILE DZIEWCZYN?
2) dO PROSTOPADLOSCIENNEGO AKWARIUM WLANO 96 L WODY, KTORA WYPELNILA AKWARIUM DO WYSOKOSCI 30 CM. OBWOD DNA AKWARIUM JEST = 240 CM. OBLICZ WYMIARY DNA AKWARIUM WIEDZAC, ZE SA ONE WYRAZONE LICZBAMI NATURALNYMI.
Moj syn sie stresuje, a ze mnie jest raczej dusza artystyczna niz matematyczna....Prosze, pomozcie...
Średnia ocen, akwarium
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stare zadania
to sa zadania stare z konkursu...moj maly jutro ma inny konkurs matem. robimy zadania z roznych lat....
a jednak...Aniu, mylisz sie...zrobilam zadanie z wlasnymi danymi i wyszlo, ze srednia klasy jest nizsza, niz osobno dziewczat i chlopcow...i na razie wgapiam sie w to i moze cos przyjzie do glowy...albo i nie...dlatego prosze o pomoc...
a jednak...Aniu, mylisz sie...zrobilam zadanie z wlasnymi danymi i wyszlo, ze srednia klasy jest nizsza, niz osobno dziewczat i chlopcow...i na razie wgapiam sie w to i moze cos przyjzie do glowy...albo i nie...dlatego prosze o pomoc...
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Najniższa możliwa średnia będzie gdy będzie 29 dziewcząt i 1 chłopak
\(\frac{(29\cdot3.75+1\cdot4.5)}{30}=3,775\)
Mogę prosić o Twoje dane
2)
a,b - krawędzie podstawy
c=3 dm - wysokość
2a+2b=24 dm
a+b=12 stąd b=12-a
V=abc
\(96=a(12-a)\cdot 3\)
\(a^2 - 12a +32=0\)
Delta i pierwiastki
przy czym \(a\) musi być naturalne
\(\frac{(29\cdot3.75+1\cdot4.5)}{30}=3,775\)
Mogę prosić o Twoje dane
2)
a,b - krawędzie podstawy
c=3 dm - wysokość
2a+2b=24 dm
a+b=12 stąd b=12-a
V=abc
\(96=a(12-a)\cdot 3\)
\(a^2 - 12a +32=0\)
Delta i pierwiastki
przy czym \(a\) musi być naturalne
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.