Z miejscowości A do miejscowości B wyjechały trzy samochody. Drugi wyjechał 3 godziny później
niż pierwszy, a trzeci 40 minut później niż drugi. Od chwili, gdy wyruszył trzeci samochód upłynęła
1 godzina i 20 minut do chwili, gdy trzeci samochód dogonił drugi, a po upływie kolejnej godziny
trzeci samochód dogonił pierwszy samochód. Oblicz, ile czasu minęło od chwili, gdy wyruszył drugi
samochód do chwili, gdy dogonił on pierwszy samochód.
Trochę fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 sie 2012, 20:41
- Podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(t\) - szukany czas
\(v_1\) - prędkość pierwszego
\(v_2\) - prędkość drugiego
\(v_3\) - prędkość trzeciego
\(v_2t=v_1(t+3)\) (bo pierwszy jechał trzy godziny dłużej niż drugi)
\(v_3 \cdot \frac{4}{3}=v_2 \cdot 2\) (\(\frac{4}{3}\)- to 1 godzina i 20 minut)
\(v_3 \cdot \left( \frac{4}{3}+1 \right)=v_1 \left( \frac{11}{3}+ \frac{4}{3}+1 \right)\) (\(\frac{11}{3}\)- to 3 godziny i 40 minut)
Z tego należy wyznaczyć tylko \(t\):
\(\frac{v_1}{v_2}= \frac{t}{t+3}\\\frac{v_1}{v_2}= \frac{7}{12}\) \(\ \ z\ pierwszego\\\ \ z\ dwoch \ ostatnich\)
no to
\(\frac{t}{t+3}=\frac{7}{12}\)
czyli
\(t=4 \frac{1}{5}=4\ godziny\ 12 minut\)
sprawdź rachunki, mogłam sie pomylić
\(v_1\) - prędkość pierwszego
\(v_2\) - prędkość drugiego
\(v_3\) - prędkość trzeciego
\(v_2t=v_1(t+3)\) (bo pierwszy jechał trzy godziny dłużej niż drugi)
\(v_3 \cdot \frac{4}{3}=v_2 \cdot 2\) (\(\frac{4}{3}\)- to 1 godzina i 20 minut)
\(v_3 \cdot \left( \frac{4}{3}+1 \right)=v_1 \left( \frac{11}{3}+ \frac{4}{3}+1 \right)\) (\(\frac{11}{3}\)- to 3 godziny i 40 minut)
Z tego należy wyznaczyć tylko \(t\):
\(\frac{v_1}{v_2}= \frac{t}{t+3}\\\frac{v_1}{v_2}= \frac{7}{12}\) \(\ \ z\ pierwszego\\\ \ z\ dwoch \ ostatnich\)
no to
\(\frac{t}{t+3}=\frac{7}{12}\)
czyli
\(t=4 \frac{1}{5}=4\ godziny\ 12 minut\)
sprawdź rachunki, mogłam sie pomylić