Trójkąt w zadaniu konkursowym

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tzak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 lip 2012, 18:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trójkąt w zadaniu konkursowym

Post autor: tzak »

Dany jest trójkat prostokatny \(ABC\), w którym \(|\angle A|=90^\circ\) oraz \(AB=a\),
\(AC =b\). Różne punkty \(D, E, F\) leżą odpowiednio na bokach \(BC, CA, AB\).
Wykaz, ze obwód trójkata \(DEF\) jest wiekszy od
\(\frac{2ab}{ \sqrt{a^2+b^2} }\)
.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 18:53 przez tzak, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Otaczaj treści matematyczne znacznikami [tex]...[/tex].
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Re: Trójkąt w zadaniu konkursowym

Post autor: lukasz8719 »

Nie będę pisał całego rozwiązania, bo jest praktycznie rysunkowe. Wyznacz punkty symetryczne punktu D względem przyprostokątnych. Potem zauważ że długość odcinka D' D" jest mniejszy od obwodu trójkąta, a odcinek D' D" jest najkrótszy gdy AD jest wysokością poprowadzoną z kąta prostego (a a wartość \(\frac{2ab}{ \sqrt{a^2+b^2} }\) to podwojona ta wysokość)
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

Jeśli napisałem zawile to napiszę pełne rozwiązanie. Chociaż jeśli interesujesz się zadaniami z olimpiad to moje wskazówki powinny wystarczyć... ;)
tzak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 lip 2012, 18:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: tzak »

Bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ