4 łatwe zadania

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

4 łatwe zadania

Post autor: greta17 »

1.6. Oblicz:
c) sumę trzech kolejnych liczb całkowitych następujących po danej liczbie całkowitej a.
d) sumę trzech kolejnych liczb całkowitych poprzedzają-
cych daną liczbę całkowitą a.

1.7. Ile jedności jest w liczbie trzycyfrowej, która w rzędzie jedności ma cyfrę x, w rzędzie dziesiątek ma cyfrę o 2 więk¬szą, a w rzędzie setek cyfrę równą sumie 1cyfry jedności i cyfry dziesiątek? Znajdź wszystkie takie liczby.

1.8. Ile to centymetrów, a metrów, a + 3 decymetry i 15 centy¬metrów?

1.9. Pomiędzy dwie koleżanki rozdziel tak a orzechów, żeby jedna z nich otrzymała o x więcej orzechów niż druga. Zapisz, ile orzechów otrzyma każda z koleżanek.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.6.
c)
\(a+1+a+2+a+3=3a+6\)

d)
\(a-1+a-2+a-3=3a-6\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.7.
x- cyfra jedności
(x+2) - cyfra dziesiątek
(2x+2) - cyfra setek

\(2x+2=8\\x=3\)

\(2x+2=6\\x=2\)

\(2x+2=4\\x=1\)

Są 3 takie liczby: 853, 642, 431.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.8.
\(100a+10(a+3)+15=100a+10a+30+15=(110a+45)cm\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.9.

\(\frac{a-x}{2}\\\frac{a+x}{2}\)
ODPOWIEDZ