zadani dl asa

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

zadani dl asa

Post autor: greta17 »

1.3. Przez n oznacz dowolną liczbę całkowitą i zapisz:
a) trzy kolejne liczby całkowite,
b) dwie kolejne liczby parzyste,
c) dwie kolejne liczby nieparzyste,
d) trzy kolejne wielokrotności liczby m,
e) podwojoną różnicę dwóch kolejnych liczb parzysych.
f) potrojoną sumę trzech kolejnych liczb nieparzystych,
g) podwojony iloraz dwóch kolejnych liczb parzystych,
h) trzecią potęgę liczby parzystej,
i) drugą potęgę liczby nieparzystej.

1.4. Oblicz różnicę liczby dwucyfrowej, której cyfrą jedności jest y, a cyfrą dziesiątek x, i liczby dwucyfrowej pow¬stałej po przestawieniu cyfr w tej liczbie.

1.5. Andrzej przejechał na wrotkach jedno okrążenie wokół stadionu w ciągu a minut, a Krzysztof w ciągu b minut. Zapisz, jaką część okrążenia przejadą chłopcy razem w ciągu
l minuty.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)
n, n+1, n+2

b)
2n, 2n+2

c)
2n-1, 2n+1

d)
m, 2m, 3m

e)
\(2(2n+2-2n)=2\cdot2=4\)

f)
\(3\cdot[2n-1+2n+1+2n+3]=3(6n+3)=18n+9\)

g)
\(2\cdot\frac{2n}{2n+2}\)

h)
\((2n)^3=8n^3\)

i)
\((2n+1)^2=4n^2-4n+1\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.4.
\((10x+y)-(10y+x)=10x+y-10y-x=9x-9y\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.5.
W ciągu jednej minuty
\(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}\)

W ciągu l minut:
\(\frac{l}{a}+\frac{l}{b}\)
ODPOWIEDZ