kwadrat

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

kwadrat

Post autor: greta17 »

O ile cm? zmniejszy się pole kwadrazu o boku a cm, gdy jego bok zmniejszymy o x cm?
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Re: kwadrat

Post autor: lukasz8719 »

Pole dla boku a
\(P=a^2\)

Jak mniejszymy o \(x\) gdzie \(x<a\)

\(P=(a-x)^2=a^2-2ax+x^2\)

\(a^2-a^2+2ax-x^2=2ax-x^2\)

Pole zmniejszy się o \(2ax-x^2 \ \ [cm^2]\)
ODPOWIEDZ