algebra

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

algebra

Post autor: greta17 »

Oile cm? zwiększy się pole prostokąta o bokach a cm i b cm, gdy bok a zwiększymy o 4 cm, a bok b zwiększymy o 5 cm?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P_1=ab\\P_2=(a+4)(b+5)=ab+5a+4b+20\\P_2-P_1=(5a+4b+20)cm^2\)
ODPOWIEDZ