temperatura wody

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

temperatura wody

Post autor: greta17 »

Zmieszano a litrów wody o temperaturze t1, i b litrów wody o temperaturze t2. Znajdź temperaturę powstałej mieszaniny.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Niech
\(t_1<t_2\\t_1<t<t_2\\a(t-t_1)=b(t_2-t)\\at-at_1=bt_2-bt\\(a+b)t=at_1+bt_2\\t=\frac{at_1+bt_2}{a+b}\)

Niech
\(t_1>t_2\\t_1>t>t_2\\a(t_1-t)=b(t-t_2)\\at_1-at=bt-bt_2\\(a+b)t=at_1+bt_2\\t=\frac{at_1+bt_2}{a+b}\)
ODPOWIEDZ