gimnazjum

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emilka27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2011, 22:41

gimnazjum

Post autor: emilka27 »

jaś 3 lata temu był o 4 lata starszy niż ola. Za 5 lat będą mieli 26 lat. Ile lat ma teraz każde z nich.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x lat ma Ola
x+4 lat ma Jaś (o 4 lata starszy będzie zawsze)
Za 5 lat :
Ola będzie miała (x+5) lat,a Jaś będzie miał (x+4+5) lat.
Razem mają mieć 26 lat.
To dodaj:
\(x+5+x+4+5=26\\
2x+14=26\\
2x=12\\
x=6\)

Ola ma 6 lat,Jaś ma 10 lat.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ