liga matematyczna

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

liga matematyczna

Post autor: greta17 »

Zadanie 1
Wykaż, że jeśli do iloczynu dwoch kolejnych ,liczb naturalnych dodamy sumę kwadratów tych liczb powiekszona o 5, to otrzymamy liczbe podzielna prze 6.
zadanie 2
Piszemy liczby 1,1,2,3,5,8,... w taki sposób, że począwszy od treciej, kazda nastepna liczba jest suma dwóch poprzednich. Jaka liczbą ( parzystą czy nieparzystą) jest liczba znajdujaca sie na 2011 miejscu :?:
zadanie 3
Wykaż, że \(\sqrt{18 +8\sqrt{2} } + \sqrt{6 - 4 \sqrt{2} }\) jest liczbą całkowitą.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: liga matematyczna

Post autor: kamil13151 »

1) \(n(n+1)+n^2+(n+1)^2+5=3(n^2+n+2)\), teraz wystarczy pokazać, że \(n^2+n+2\) jest podzielne przez 2. Zapisujemy tak \(n(n+1)+2\), pierwszy składnik to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych, czyli znajdzie się w nich liczba parzysta, a suma liczba parzystych jest podzielna przez 2.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: liga matematyczna

Post autor: kamil13151 »

2) Jest to ciąg Fibonacciego, jego początkowe wyrazy: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181. Łatwo można zauważyć pewną powtarzalność, co kolejne dwie liczby jest parzysta. Liczby na pozycjach 1,4,7,10,... są parzyste. \(\frac{2011-1}{3}\) jest liczbą naturalną, także jest parzysta.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: liga matematyczna

Post autor: kamil13151 »

3) Zauważamy, że: \(\sqrt{18 +8\sqrt{2} } =4 + \sqrt{2}\) oraz \(\sqrt{6 - 4 \sqrt{2} }=2- \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ