układ równań

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

układ równań

Post autor: martaa »

Mogę prosić o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie?
\(\begin{cases} {3x+4y=-1} \\{5x-2y=7}\end{cases}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pomnóż drugie równanie przez 2 i będziesz mogła dodać stronami.
\(\{3x+4y=-1\\5x-2y=7\;/\cdot 2\)
\(\|3x+4y=-1\\10x-4y=14\)
\(13x=13\\
x=1\)

Podstaw 1 za x w jednym z równań i oblicz y.
\(5\cdot 1-2y=7\\
5-2y=7\\
-2y=2\\
y=-1\)

\(\{x=1\\y=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ