Z trzech kwadratów zbuduj jeden

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
syga63
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2011, 11:08
Płeć:

Z trzech kwadratów zbuduj jeden

Post autor: syga63 »

Z trzech kwadratów zbuduj jeden o identycznym polu.
Kiedys takie zadanie pokazał mi na studiach metodyk no i zapomniałem jak je rozwiązać.
Nie było to zbyt proste ale było wykonalne
Może ktoś pamięta,
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

należy zbudować prostopadłościan o bokach a,b,c (a,b,c - to boki danych kwadratów).
Jego przekątna ma długość \(\sqrt{a^2+b^2+c^2}\), a więc kwadrat o takim boku ma żądane pole.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A dokładnie:
- zbudować prostokąt o bokach a i b, jego przekątna to odcinek o długości \(d=\sqrt{a^2+b^2}\)

- zbudować prostokąt o bokach d i c - jego przekątna to odcinek \(p=\sqrt{a^2+b^2+c^2}\)

p to szukany bok kwadratu.
ODPOWIEDZ