Praca

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2010, 13:28
Płeć:

Praca

Post autor: malgos20 »

Firma może wykonać remont w ciągu 24 dni. Gdy wykonano 0,25 pracy, tol iczbę robotników powiększono 1,5 razy. W ciągu ilu dni będzie wykonana pozostala część pracy?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość robotników zatrudnionych na początku
24x- ilość "dniówek" potrzebnych na wykonanie pracy.

Wykonano 0,25 pracy, czyli 6x "dniówek". Pozostało więc do wykonania jeszcze 18x "dniówek".
d- ilość dni potrzebnych do wykonania 18x "dniówek" przy pracy 1,5x robotników
\(18x=d\cdot1,5x\\d=12\)

6+12=18

Pracę wykonano w ciągu 18 dni.
malgos20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2010, 13:28
Płeć:

Post autor: malgos20 »

Dzięki. Też tak początkowo myślałam, Tylko zmyliło mnie to, że będzie ich 1,5 razy więcej. Bo jak na początku było x i powiększymy 1,5x , to nie bedzie x + 1,5x= 2,5x. Co o tym myślicie???
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

malgos20 pisze: Bo jak na początku było x i powiększymy 1,5x , to nie bedzie x + 1,5x= 2,5x. Co o tym myślicie???
Nie będzie. Chyba że powiększamy o 150%. Ale to co innego.
ODPOWIEDZ