PROSZĘ O POMOC ZADANIA RÓŻNE

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maggy97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 06 wrz 2010, 10:03
Podziękowania: 18 razy

PROSZĘ O POMOC ZADANIA RÓŻNE

Post autor: maggy97 »

1/ KAFELKI BRĄZOWE I ŻÓŁTE PAKOWANE SĄ W PACZKI W STOSUNKU 2:3. PACZKA LICZY 25 KAFELKÓW. ILE W TEJ PACZCE JEST KAFELKÓW ZÓŁTYCH?

2/ TATA MOŻE POMALOWAĆ DOMEK W CIĄGU 10 GODZIN, ZAŚ MARCIN W CIAGU 15 GODZIN. W CIAGU ILU GODZIN WYMALUJĄ DOMEK, GDY BĘDĄ PRACOWALI RAZEM?

3/ ABY PRZEBIEC BIEŻNIĄ CAŁY STADION MAREK POTRZEBUJE 50 SEKUND, A DAREK 70 SEKUND. CHŁOPCY WYSTARTOWALI JEDNOCZEŚNIE Z TEGO SAMEGO MIEJSCA. PO JAKIM CZASIE SPOTKAJĄ SIE PONOWNIE W MIEJSCU STARTU?

4/ Kasia wyszła z domu do szkoły o godz. 7.40. PO PRZEBYCIU POŁOWY DROGI STWIERDZIŁA, ŻE JEST JUŻ 7.49. ILE RAZY MUSI ONA ZWIĘKSZYĆ PRĘDKOŚĆ, ABY DOJŚĆ DO SZKOŁY O GODZ. 7.55?

5/ ZMIESZANO OCET SZEŚCIOPROCENTOWY Z DZIESIĘCIOPROCENTOWYM W STOSUNKU 2:3. jAKIE JEST STĘŻENIE PROCENTOWE OTRZYMANEGO ROZTWORU?

6/ ILE PROMILI METRA KWADRATOWEGO STANOWI CENTYMETR KWADRATOWY?

7/ KAMIL WYDAŁ 1/4 SWOICH PIENIĘDZY I JESZCZE ZŁOTÓWKĘ I ZOSTAŁO MU 1,25ZŁ. ILE PIENIĘDZY MIAŁ NA POCZĄTKU?

PROSZĘ O POMOC
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, 12:48 przez maggy97, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

1.
\(\frac{2}{5}\) paczki to brązowe, a \(\frac{3}{5}\) to żółte, więc ile jest których, jeśli paczka zawiera 25 kafelków?
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

7.
x-początkowy budżet Kamila
\(x-\frac{1}{4}x-1=1,25\)
wylicz x
ODPOWIEDZ