równanie logiczne

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
giorgiopl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2016, 17:43
Płeć:

równanie logiczne

Post autor: giorgiopl »

Pracownik przepracował w swoim życiu 40 lat i z tego tytułu przysługuje mu nagroda jubileuszowa. Z czego 23lata i 1miesiąc miał jako inne okresy zatrudnienia, a 16lat i 11 miesięcy u pracodawcy. Podstawa wynagrodzenia dla pracownika wynosi 4730,87 zł. Podstawą naliczenia nagrody jubileuszowej są tak sformułowane zapisy:
1. Pracownikowi przysługuje nagroda jubileuszowa po 15 latach pracy wysokości 150% podstawy wymiaru, po 20 latach pracy wysokości 200% podstawy wymiaru. Za każdy następny pięcioletni okres pracy nagroda ulega zwiększeniu o kolejne 100% podstawy wymiaru. Po przepracowaniu więcej niż 50 lat wysokość procentowa nagrody jubileuszowej za kolejne okresy nie ulega zwiększeniu.
4. Podstawę nagrody jubileuszowej stanowi:
1) za okres zatrudnienia u Pracodawcy 100%wynagrodzenia miesięcznego Pracownika
2) za inne okresy zatrudnienia, 10% wynagrodzenia miesięcznego Pracownika
Jaka będzie wysokość nagrody jubileuszowej pracownika.
giorgiopl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2016, 17:43
Płeć:

Post autor: giorgiopl »

Zadanie jest wielokrotnie oglądane, ale jak dotąd brak propozycji rozwiązania. Albo zadanie jest zbyt trudne do rozwiązania a może banalnie proste i nie warte uwagi.
Zadanie posiada dwa warianty rozwiązania:
Wariant 1.
Rozwiązujący przyjął pewnik, że za 40 lat pracy należy się 600% podstawy wynagrodzenia. Nie ma tego nigdzie zapisane. Można taką wartość uzyskać tylko w jeden sposób sumując poniższe wyrażenie.
n.j=200%p.w.+ 100%p.w.+100%p.w.+100%p.w.+100%p.w.=600%p.w.
do dalszych obliczeń przyjął następujące założenia
- 40 lat = 40 *12= 480 miesięcy
- staż pracy u pracodawcy 16 lat 11 miesięcy = 203 miesiące
- staż inne okresy zatrudnienia 23 lata 1 miesiąc = 277 miesięcy
Obliczenie nagrody u pracodawcy.
4730,87*600%=28385,22
203/480=0,423
28385,22*0,423=12004,58
Obliczenie nagrody w innych okresach zatrudnienia.
10%*4730,87*600%=2838,52
277/480=0,577
2838,52*0,577=1638,06
Łącznie 1638,06+12004,58=13642,64
Wariant 2.
Założenia
- 3 lata 1 miesiąc = 37 miesięcy
- 1 rok 11 miesięcy = 23 miesiące
- 5 lat = 60 miesięcy
n.j.=10%*200%*p.w.+(10%*100%*37/60*p.w.+100%*23/60*p.w.)+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.
n.j.=0,2*4730,87+0,1*0,62*4730,87+0,38*4730,87+4730,87+4730,87+4730,87
n.j.=946,17+293,31+1813,5+4730,87+4730,87+4730,87
n.j.= 17244,02
Mamy obliczone zadanie dwoma wariantami obliczeń.
Pytanie brzmi który wariant jest prawidłowym rozwiązaniem
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

według mnie odpowiedzią jest wariant 1
plusminus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2017, 20:55
Płeć:

Post autor: plusminus »

na podstawie czego udzieliłeś takiej odpowiedzi?
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

w przypadku nagród jubileuszowych jest stosowana tabela, która określa że dla 40-to letniego stażu pracy należy się 600% podstawy wynagrodzenia
plusminus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2017, 20:55
Płeć:

Post autor: plusminus »

przekopałem internet i rzeczywiście znalazłem zapisy z nagrodami jubileuszowymi w postaci tabel określającymi jaka nagroda przysługuje pracownikowi. W tych tekstach było to wyraźnie zapisane jako konkretny paragraf ustawy czy też artykuł w zapisie Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy. Brak było zaniżania nagrody jubileuszowej za staż poza firmą która wypłaca nagrodę jubileuszową. Nie występowało sformułowanie określające sposób naliczania nagrody jubileuszowej taki jak w zadaniu, czyli
"Pracownikowi przysługuje nagroda jubileuszowa po 15 latach pracy wysokości 150% podstawy wymiaru, po 20 latach pracy wysokości 200% podstawy wymiaru. Za każdy następny pięcioletni okres pracy nagroda ulega zwiększeniu o kolejne 100% podstawy wymiaru." skoro nie ma zapisanej tabeli w warunkach naliczania nagrody jubileuszowej to nie należy jej stosować.
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

200%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.=600%*p.w.
dalej liczymy procentowy udział:
poza firmą 277/480
w firmie 203/480
plusminus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2017, 20:55
Płeć:

Post autor: plusminus »

n.j=200%*p.w.+ 100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.=600%*p.w.
stosując w swoich obliczeniach powyższy wzór dokonałeś naliczenia nagrody jubileuszowej dla pracownika który cały staż przepracował w jednej firmie.
dla pracownika który przepracował poza obecnym pracodawcą przykładowo 20 lat wzór na nagrodę jubileuszową będzie tak wyglądał:
n.j=10%*200%*p.w.+ 100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.=420%*p.w.
jak widać to nie to samo
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

twoje dywagacje nic nie znaczą , obstaję przy swoim
giorgiopl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2016, 17:43
Płeć:

Post autor: giorgiopl »

plusminus punktuje prostymi, a dwaplusdwa chowa się za podwójną gardą.
temat jest bardzo poczytny przy aktualnej wartości wyświetleń zmierza w kierunku fotela lidera forum.
plusminus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2017, 20:55
Płeć:

Post autor: plusminus »

obliczając procentowy udział :
poza firmą 277/480
w firmie 203/480
autorytatywnie twierdzisz, że każdy miesiąc w okresie 40-to letnim ma taka samą wartość czyli:
4730,87*600%=28385,22 to jest kwota dla pracownika który przepracował 100% w firmie
28385,22/480=59,135875
w obliczeniach mamy do czynienia z okresami 20-to letnim i 5-cio letnimi
okres 20-to letni 240m*59,135875=14192,61
okres 5-cio letni 60m*59,135875=3548,15
obliczenie podstawy w wariancie 1
n.j=200%*p.w.+ 100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.+100%*p.w.
n.j=200%*4730,87+100%*4730,87+100%*4730,87+100%*4730,87+100%*4730,87
n.j= 9461,74 + 4730,87 + 4730,87 + 4730,87 + 4730,87 teraz do wzoru podstawiamy wartości równych miesięcy
n.j= 14192,61 + 3548,15 + 3548,15 + 3548,15 + 3548,15
jak widać wyjściowy wzór zmienił swoje oblicze nie do poznania zupełnie nie odpowiadając warunkom zadania
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

n.j= 9461,74 + 4730,87 + 4730,87 + 4730,87 + 4730,87 =28385,22
n.j= 14192,61 + 3548,15 + 3548,15 + 3548,15 + 3548,15=28385,21
i tak twoje porównanie w sumie daje taki sam wynik
plusminus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2017, 20:55
Płeć:

Post autor: plusminus »

n.j.=okres 20 letni+ ( okres 5 letni+okres 5 letni+okres 5 letni+okres 5 letni )
= =
20 lat = 20 lat
= =
200%*p.w. = 4*100%*p.w.
= =
200%*p.w. = 400%*p.w.
taki jest efekt twierdzenia, że każdy miesiąc w całym stażu 40-to letnim ma taką samą wartość.
dwaplusdwa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:05
Płeć:

Post autor: dwaplusdwa »

to nie jest zabawa w rebusy, to jest księgowość płacowa
ODPOWIEDZ