Odwzorowania liniowe

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Faner
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 402
Rejestracja: 16 paź 2012, 22:05
Podziękowania: 226 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: Faner »

Mam takie pytanie czy orientuje sie ktos moze w jakiej ksiazce w zrozumialy sposob wyznaczone sa odwzorowania liniowe, a konkretniej zadania typy znajdz odwzorowanie liniowe spelniajace warunki, skonstruuj endomorfizm taki ze ...
Mam dosc duzo tego typu zadan a chcialbym sie tego nauczyc, tyle ze szukam na internecie i zazwyczaj sa same definicje lub proste sprawdzenie czy cos jest odwzorowaniem. Przegladalem ksiazke Skoczylas Przyklady i zadania ale niestety nie ma tam tego typu zadan,
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

zajrzyj tutaj. To nie książka, ale wykład pdf. Może się przydać: http://chomikuj.pl/blondii18.90/Algebra ... 854001.pdf
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

Algebra liniowa w zadaniach rutkowskiego (masz na chomikach) i algebra liniowa czII Gajda, Banaszak wyd. UAM ja z tych się uczyłem algebry liniowej
Faner
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 402
Rejestracja: 16 paź 2012, 22:05
Podziękowania: 226 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: Faner »

Do patryk00714
Przegladalem to ale niestety nie ma tam przykladow, a jedynie teoria. Mi bardziej zalezy na zrozumieniu zadan takich jak w tych tematach ( niestety bez odpowiedzi tam) : http://www.matematyka.pl/233867.htm lub http://www.matematyka.pl/319274.htm


Co do drugiej odpowiedzi to poczytam i dam znac czy sa tego typu rzeczy
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

Rutkowski, Banaszak to moi wykładowcy :D w "algebra liniowa w zadaniach" nie ma odwzorowań liniowych. w Banaszaku cz.1 też odwzorowań nie ma. Nie wiem jak w częsci 2.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Faner
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 402
Rejestracja: 16 paź 2012, 22:05
Podziękowania: 226 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: Faner »

W Banaszku nie znalazlem przykladow zadan, a jedynie mase teorii na poziomie za wysokim jak dla mnie. Co do Algery liniowej Rutkowskiego to juz lepiej to wyglada, ale przyklady rozwiazane sa takie ktore akurat umie, a nie takie jak podalem w linkach we wczesniejszym poscie.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

gdzie Ty znalazłeś odwzorowania liniowe u Rutkowskiego? Mówisz o "Algebrze liniowej w zadaniach"??
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Faner
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 402
Rejestracja: 16 paź 2012, 22:05
Podziękowania: 226 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: Faner »

tam sie to nazywa Przeksztalcenia liniowe ( 4 dzial )
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

ok, zwracam honor :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

Mnie też uczył Banaszak :D ale algebry abstrakcyjnej
ODPOWIEDZ