Studiowanie matematyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
By studiowac matematyke trzeba byc przede wszystkim osoba systematyczna i uparta
No nie wiem, w jednej biografii Einsteina przeczytalem, ze mial problemy z tabliczka mnozenia
No nie wiem, w jednej biografii Einsteina przeczytalem, ze mial problemy z tabliczka mnozenia
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
W sumie ja słyszałem historie o jakimś znanym uczonym który miał kota i zrobił w drzwiach 2 dziury, 1 aby kot miał jak wyjść z domu a 2 aby miał jak wejść ;]
Jestem uparty i systematyczny, ale z doświadczenia widzę, że niektórym troszke luzu danego i zawalają wszystko dookoła, a na studiach jest sporo luzu i teraz moge mówić, że się będę starał a jak wyjdzie no to się dopiero okaże
Teraz przede wszystkim matura;)
Jestem uparty i systematyczny, ale z doświadczenia widzę, że niektórym troszke luzu danego i zawalają wszystko dookoła, a na studiach jest sporo luzu i teraz moge mówić, że się będę starał a jak wyjdzie no to się dopiero okaże
Teraz przede wszystkim matura;)
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Z tym luzem to na matmie nie do końca prawda. Im wyżej uczelnia w rankingu tym mniej tego luzu. Przez pierwszy semestr sam myślałem, że trzeba być geniuszem, żeby odpaść, ale jak przyszło do egzaminów zmieniłem momentalnie zdanie. Drugi semestr w trakcie a od początku lutego nie miałem dnia kompletnie wolnego (nie licząc świąt).. Pewnie dlatego, że wybrałem takie a nie inne przedmioty, ale wole to i luźny trzeci rok, niż harówę przed aktuariatem. Dobrze się zastanów nad tym licencjatem, studia są ciężkie, ale korzyści potem nieporównywalne z wysiłkiem włożonym w studia. Małe FAQ: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... WhH3O9-uZQ
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
UWr, matematyka z informatyką i z pewnością poszedłbym na takie studia ponownie, bo zamiast przebimbać 5 lat i złapać magistra z nie wiadomo czego kosztem najmniejszego możliwego wysiłku (lub nawet braku), zasuwam i będę miał magistra z matmy na uczelni, po której mogę z łatwością znaleźć pracę. Takie jest moje zdanie.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Studiowanie matematyki
No to dzisiaj stres dał znać i niestety PKT odpadły.... Miałbym +10% gdybym nie pomnożył funkcji no ale cóż tak bywa;)
A co byście wybrali? jakieś studia techniczne typu informatyka czy może właśnie informatykę z matematyka ale na UJ czy stosowaną na PK?
A co byście wybrali? jakieś studia techniczne typu informatyka czy może właśnie informatykę z matematyka ale na UJ czy stosowaną na PK?
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Miałem ten sam problem po maturze i wybrałem matmę (z infą). Na infie z tego co wiedziałem wtedy było koszmarnie ciężko zrobić licencjat, więc poszedłem w drugą stronę. Poza tym były jeszcze aspekty zdrowotne, bo siedzenie po kilkanaście godzin wykończyłoby mi oczy bardzo szybko. Nie wiem jak na tych uczelniach, które wymieniłeś, ale jeżeli kręci Cię programowanie to lepiej iść na czystą infę( i już teraz zacznij uczyć się pascala jeżeli nie miałeś lub samego C, nie zaczynaj C++ bez tych języków, bo nie ogarniesz). Mi się ta moja hybryda obecnie bardzo podoba, programowanie tez mam, ale nie w takich masakrycznych ilościach jak na infie.