Studiowanie matematyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Dział Analiza matematyczna, Temat pracy: Funkcje odwrotnie wypukłe
Głownie artykuły po angielsku znalezione w internecie. Pamiętam to rozpisywanie dowodów, aby zrozumieć o co chodzi.
Niestety teraz z matematyką akademicką nie za wiele mam wspólnego i sporo zagadnień nie pamiętam.
Głownie artykuły po angielsku znalezione w internecie. Pamiętam to rozpisywanie dowodów, aby zrozumieć o co chodzi.
Niestety teraz z matematyką akademicką nie za wiele mam wspólnego i sporo zagadnień nie pamiętam.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
aha rozumiem. Ja z analizy jestem strasznie slaby, wiec pewnie z analiza dam sobie spokoj.
Laser15 duzo ludzi wybiera dzis budownictwo (nawet wsrod dziewczyn).
Architektura jest bardzo dobrym kierunkiem.
i tutaj masz link do podobnej dyskusji
http://www.matematyka.pl/179218.htm
Laser15 duzo ludzi wybiera dzis budownictwo (nawet wsrod dziewczyn).
Architektura jest bardzo dobrym kierunkiem.
i tutaj masz link do podobnej dyskusji
http://www.matematyka.pl/179218.htm
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
no to kieruj sie w strone ekonomii, administracji czy zarzadzania. Tam matematyka jest ale na duzo ''nizszym'' poziomie niz na samej matematyce.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re:
Zauważyłem przed chwilą jakiś nowy temat: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=38&t=37854. Nazywa się właśnie "Matematyka finansowa 4 zadania" więc możesz sobie zobaczyć przykładowe zadania.laser15 pisze:matematyce finansowej
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Matematyka to przedmiot ktory uczy logicznego myslenia, czesto bardzo abstrakcyjnego co pomaga spojrzec na pewne zagadnienia z zupelnie innej perspektywy itd.
Jesli interesuja Ciebie finanse, rynek i jego zaleznosci itp do tego lubisz matematyke to matematyka finansowa jest dobrym wyborem. Mysle, ze te opinie sa prawdziwe. Jesli jestes zdolny, interesujesz sie przedmiotem, znasz jezyki to jestem pewien ze napewno po skonczeniu tego kierunku znajdziesz dobra prace. Wszystko zalezy od indywidualnych kwalifikacji.
a tu przykladowe wyklady z matematyki finansowej
http://www.kms.ue.katowice.pl/PL/dydakt ... prosty.pdf
Jesli interesuja Ciebie finanse, rynek i jego zaleznosci itp do tego lubisz matematyke to matematyka finansowa jest dobrym wyborem. Mysle, ze te opinie sa prawdziwe. Jesli jestes zdolny, interesujesz sie przedmiotem, znasz jezyki to jestem pewien ze napewno po skonczeniu tego kierunku znajdziesz dobra prace. Wszystko zalezy od indywidualnych kwalifikacji.
a tu przykladowe wyklady z matematyki finansowej
http://www.kms.ue.katowice.pl/PL/dydakt ... prosty.pdf
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
No właśnie co do języków to trzeba będzie pod-szlifować ! W szkole wybrałem jako wiodący niemiecki i można powiedzieć, że przez 3 lata nauczyłem się od 0! Miałem bardzo surową nauczycielkę a ciężka praca zaowocowała. Jednak teraz jestem pewien, że to nie wystarczy. Mimo iż uczyłem się niemieckiego a ang odłożyłem na dalszy plan to w otoczeniu jest takie nasycenie angielskiego, że 3/4 z tego co mówią to rozumiem, a nauka gramatyki na jakimś wyższym poziomie przede mną. Z kolei niemieckiego jest tak mało, że sądzę iż bez wyjazdu do niemiec na kilka miesięcy swobodne posługiwanie się tym językiem jest niemożliwe!
Co do studiowania, kiedyś chciałem iść na budownictwo ale z logicznego punku widzenia ten kierunek jest przez ostatnie lata tak oblegany, że daję sobie głowę uciąć iż za te 5 lat nie będzie różowo na rynku pracy. Podobno już teraz nie jest najlepiej. W szkole miałem testy odnośnie przyszłej pracy i na pytaniach typy marchewka czy ogórek wyszła mi ekonomia i powiązane coś z zarządzaniem. (swoją drogą jak czytałem tam krótką charakterystykę tej osobowości którą "wyłoniłem" byłem bardzo zdumiony)
A, że lubię matmę i siedzenie przed kompem 24 h jako informatyk mnie nie kręci pomyślałem o matmie
Co do studiowania, kiedyś chciałem iść na budownictwo ale z logicznego punku widzenia ten kierunek jest przez ostatnie lata tak oblegany, że daję sobie głowę uciąć iż za te 5 lat nie będzie różowo na rynku pracy. Podobno już teraz nie jest najlepiej. W szkole miałem testy odnośnie przyszłej pracy i na pytaniach typy marchewka czy ogórek wyszła mi ekonomia i powiązane coś z zarządzaniem. (swoją drogą jak czytałem tam krótką charakterystykę tej osobowości którą "wyłoniłem" byłem bardzo zdumiony)
A, że lubię matmę i siedzenie przed kompem 24 h jako informatyk mnie nie kręci pomyślałem o matmie
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Niemiecki to bardzo dobry jezyk. Angielski jest jeszcze lepszy. Szlifuj ile sie da, ja osobiscie uwielbiam nauke jezykow obcych i wiem, ze jak nauczysz sie jednego to pozostale przychodza duzo latwiej (tak bylo przynajmniej w moim przypadku). Dostep do informacji jest duzo latwiejszy, znalezienie literatury itp.
Zapotrzebowanie na DOBRYCH matematykow bedzie zawsze
Zapotrzebowanie na DOBRYCH matematykow bedzie zawsze
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Tylko teraz gdzie?
Chciałbym na AGH, tam klimat jakość i podobno całość jest super, ale są opinie, że jest tam mega trudno. 70% wylatuje na samym początku ;/ I boję się, że mogło by mnie to też spotkać. Lubię matmę i nigdy nie miałem z nią problemów, ale czytałem że matematyka wyższa to całkowicie co innego niż licealna. Na PK specjalizacja na 2 roku ale mniej renomowana uczelnia. Proszę o jakieś rady w tej kwestii.
Chciałbym na AGH, tam klimat jakość i podobno całość jest super, ale są opinie, że jest tam mega trudno. 70% wylatuje na samym początku ;/ I boję się, że mogło by mnie to też spotkać. Lubię matmę i nigdy nie miałem z nią problemów, ale czytałem że matematyka wyższa to całkowicie co innego niż licealna. Na PK specjalizacja na 2 roku ale mniej renomowana uczelnia. Proszę o jakieś rady w tej kwestii.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Matematyka wyższa to jest coś zupełnie innego niż w szkole. Tam nacisk jest kładziony na dowody, czego w szkole nie było. Matematyka w szkole to rachunki, na studiach to są również obliczenia, ale oprócz tego znajomość trudnej teorii i dowody.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, 17:07
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Studiowanie matematyki
Tylko trochę straszą posty znalezione w internecie, że po matmie nie ma pracy i tylko nauczyciel lub wykładowca
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
To zacytuję wypowiedź pana,który pracował w Mc-Kinsey & Company i ma dyplom Harvard Business School,a obecnie
jest prezesem PZU SA:
"Do konsultingu przyjmujemy absolwentów matematyki,fizyki,biologii.Szukamy zdolnych do nieschematycznego
myślenia,którzy potrafią selekcjonować wiedzę,pracować zespołowo."
jest prezesem PZU SA:
"Do konsultingu przyjmujemy absolwentów matematyki,fizyki,biologii.Szukamy zdolnych do nieschematycznego
myślenia,którzy potrafią selekcjonować wiedzę,pracować zespołowo."
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.