Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań maturalnych.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spryciara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 27 mar 2008, 23:20

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań maturalnych.

Post autor: spryciara »

Zad.1 Rozwiąż równanie: sinx + sin2x + sin3x = 4cosxcos(x/2)cos(3x/2)

Zad.2 Najdłuższy bok trójkąta A'B'C', podobnego do trójkąta ABC, jest równy najkrótszemu bokowi trójkąta ABC. Oblicz długości boków trójkąta A'B'C', jeżeli: |AC|=pięć pierwiastków z dwóch, |BC|=10,
a kąt ABC ma miarę 135 stopni.

Zad.3 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, którego kąt ostry ma miarę x. Wszystkie krawędzie boczne mają długość "k" i są nachylone do podstawy pod kątem o mierze y. Oblicz objętość tego ostrosłupa.

Zad.4 Znajdź wszystkie wartości x, dla których 0,5 + cosx = [sin(x/2)]^2


Zad.5 Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i styczną do paraboli
f(x)=9- x^2 w punkcie P= (2;5)

Zad.6 Mając dane:
P(A)= 0,9
P(B|A')= 0,75
P(B|A)=0,95
oblicz P(B).


Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

spryciara pisze:Zad.1 Rozwiąż równanie: sinx + sin2x + sin3x = 4cosxcos(x/2)cos(3x/2)
http://www.zadania.info/3101816
Zad.2 Najdłuższy bok trójkąta A'B'C', podobnego do trójkąta ABC, jest równy najkrótszemu bokowi trójkąta ABC. Oblicz długości boków trójkąta A'B'C', jeżeli: |AC|=pięć pierwiastków z dwóch, |BC|=10,
a kąt ABC ma miarę 135 stopni.
Coś jest pokręcone w danych, taki trójkąt ABC nie istnieje.
Zad.3 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, którego kąt ostry ma miarę x. Wszystkie krawędzie boczne mają długość "k" i są nachylone do podstawy pod kątem o mierze y. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Popatrz na to, podobne zadanie
http://www.zadania.info/6141364
Zad.4 Znajdź wszystkie wartości x, dla których 0,5 + cosx = [sin(x/2)]^2
http://www.zadania.info/4152128
Zad.5 Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i styczną do paraboli
f(x)=9- x^2 w punkcie P= (2;5)
http://www.zadania.info/8556683
Zad.6 Mając dane:
P(A)= 0,9
P(B|A')= 0,75
P(B|A)=0,95
oblicz P(B).
http://www.zadania.info/2372343
ODPOWIEDZ