Chemia-mole

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szachmat108
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2009, 21:41

Chemia-mole

Post autor: szachmat108 »

Dane jest 0,25 mola tlenku węgla 4 Ile to stanowi
-gramów
-cząsteczek
-dm sześciennych
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

a) 1 mol tlenku węgla (IV) to 44g (12+2*16) więc układając proporcje obliczysz, że skoro:
1mol - 44g
0,25mola - x

x=11g

b) 1 mol to 6,02*10^23 cząsteczek więc podobnie jak wyżej układając proporcje wyliczysz:

1 mol - 6,02*10^23 cząsteczek
0,25 mola - x

x=1,505*10^23 cząsteczek

c) 1 mol gazu w warunkach normalnych zajmuje 22,4dm^3 więc znowu układamy proporcje:

1mol - 22,4dm^3
0,25 mola - x

x=5,6dm^3
ODPOWIEDZ