Witam proszę o pomoc w dwóch zadaniach z chemii- mole

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szachmat108
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2009, 21:41

Witam proszę o pomoc w dwóch zadaniach z chemii- mole

Post autor: szachmat108 »

Oblicz ile moli wydzieliło się w czasie reakcji 13 g cynku z kwasem siarkowym 6.

Oblicz ile gramów tlenku siarki 4 powstanie w reakcji siarki z 3 molami tlenu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(Zn+H_2SO_4 \to ZnSO_4+H_2
M_Z_n=65,37g/mol
M_H_2=2,016g/mol
n_Z_n= \frac{13}{65,37}=0,199mola
n_Z_n=n_H_2=0,199mola\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(3S+3O_2 \to 3SO_2
M_S_O_2=64,06g/mol
n=3 \cdot 64,06=192,18g\)
ODPOWIEDZ