
stare arkusze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 09 mar 2014, 12:35
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
stare arkusze
Szukam arkuszy starych matur. Chciałbym dowiedzieć się jak wyglądał arkusz z matematyki rozszerzonej z 1986. Ktoś widział, słyszał. Mile widziane pdf-y 

-
- Fachowiec
- Posty: 1104
- Rejestracja: 18 sty 2012, 14:40
- Otrzymane podziękowania: 575 razy
- Płeć:
Re: stare arkusze
Nie wiem jak wyglądała matura w 1986. Ja pisałam maturę rozszerzoną w 1997 i wtedy było 5 dość rozbudowanych zadań, z których trzeba było sobie wybrać i zrobić 3 .
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 22:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1555 razy
- Płeć:
-
- Administrator
- Posty: 227
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Kiedyś nie było 'rozszerzenia'. Matury generalnie były dzielone na mat-fiz i zwykłe, do tego w różnych województwach były różne. Do tego w klasach autorskich były jeszcze inne. Jak chcesz zobaczyć ciekawe matury, to popatrz na skany na dole tego artykułu:
http://www.zadania.info/n/2046989
Pokażcie mi dzisiejszego maturzystę, który chociaż zrozumie treść tych zadań.
http://www.zadania.info/n/2046989
Pokażcie mi dzisiejszego maturzystę, który chociaż zrozumie treść tych zadań.
-
- Fachowiec
- Posty: 1104
- Rejestracja: 18 sty 2012, 14:40
- Otrzymane podziękowania: 575 razy
- Płeć:
Oprócz zbioru zadań Dróbka, Szymański korzystaliśmy m.in z poniższych zbiorów:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/matem ... 65748.html
http://allegro.pl/zbior-zadan-maturalny ... source=mlt
http://archiwum.allegro.pl/oferta/matem ... 65748.html
http://allegro.pl/zbior-zadan-maturalny ... source=mlt
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Fachowiec
- Posty: 1104
- Rejestracja: 18 sty 2012, 14:40
- Otrzymane podziękowania: 575 razy
- Płeć:
Re: stare arkusze
Teraz jest więcej zadań. Któregoś nie zrobisz - idziesz dalej i nic się nie dzieje. Wówczas zadania były rozbudowane i czegoś nie potrafiłeś zrobić lub gdzieś się pomyliłeś to leżało całe zadanie. Osobiście wydaje mi się, że dzisiejsza matura jest dużo prostsza (wiele rzeczy z podstawy programowej wypadło), ale sprawdza wiedzę chyba lepiej niż tamta 

Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 mar 2015, 11:46
- Płeć:
Re:
okide pisze:Teraz bardziej chodzi o sprawdzenie umiejętności niż myślenie. Co prawda jedno i drugie się przyda.
Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości.
Ale wszystko idzie w keirunku zachodu i juz nie dlugo bedziemy miec arkusze gdzie wystarczy ruszyc glowa.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 17 gru 2019, 15:55
- Płeć:
Re: stare arkusze
Ja miałem na maturze (1986 rok) zadanie:
Oblicz pole figury, ograniczonej wykresami funkcji \(f(x)=x^2+2x+2\) i \(g(x)=-x^2+4x+6\). Prościzna
Nie to, co te masakrycznie trudne zadania teraz

Oblicz pole figury, ograniczonej wykresami funkcji \(f(x)=x^2+2x+2\) i \(g(x)=-x^2+4x+6\). Prościzna




Ostatnio zmieniony 28 maja 2020, 21:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!