Witam
Dostałem do wykonania zadanie, aby napisać w C++ program liczący silnię, przy pomocy pętli for i while - z pętlą for sobie poradziłem ale nie mogę uporać się z pętlą while - jak przekonwertować poniższy kod do pętli while ??
#include<iostream>
int main()
{
double i;
double n;
double silnia=1;
std::cout << "Program oblicza silnie z wprowadzonej liczby \n";
std::cout << "Podaj liczbe: ";
std::cin >> n; //wprowadzenie liczby
for(i=1; i<=n; i++)
{
silnia=silnia*i;
}
std::cout<<"Silnia z "<<n<<" wynosi "<<silnia; //wyswietlenie wyniku
getchar();
}
Oraz jak najprościej zrobić, aby po wpisaniu innego znaku niż ciąg cyfr program wyświetlał komunikat o błędzie i prosił o ponowne podanie liczby, a nie wypluwał się ??
Pascal Liczenie silni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
Re: Pascal Liczenie silni
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main()
{
int i=1;
int n;
int long long silnia=1;
std::cout << "Program oblicza silnie z wprowadzonej liczby \n";
std::cout << "Podaj liczbe: ";
std::cin >> n; //wprowadzenie liczby
do
{
silnia=silnia*i;
i++;
}
while(i<=n);
cout <<"Silnia z n to: "<<silnia;
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
#include <cstdio>
using namespace std;
int main()
{
int i=1;
int n;
int long long silnia=1;
std::cout << "Program oblicza silnie z wprowadzonej liczby \n";
std::cout << "Podaj liczbe: ";
std::cin >> n; //wprowadzenie liczby
do
{
silnia=silnia*i;
i++;
}
while(i<=n);
cout <<"Silnia z n to: "<<silnia;
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}