Chemia stężęnia.

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mareeek66
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2012, 21:33
Płeć:

Chemia stężęnia.

Post autor: mareeek66 »

1. Zmieszano 150 cm3 roztowru kwasu H2SO4 o stężeniu 4 mol/dm3 z 250 cm3 roztworu tego kwasu o stężeniu 8 mol/dm3. Oblicz stężenie molowe otrzymanego roztworu.

2. Do jakiej objętości należy dodać 25 cm3 kwasu solnego (HCl) o stężeniu Cp=20% i gęstości d=1,10 g/cm3 aby otrzymać roztwór o stężeniu 8,16% i o gęstości 1,04 g/cm3.

3.Ile wody należy dodać do 100 cm3 20% kwasu fosforowego (H3PO4)o gęstości d=1,14 g/cm3 w celu otrzymania 5% roztworu tego kwasu.
ODPOWIEDZ