Książka- matematyka

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Książka- matematyka

Post autor: wsl1993_ »

Znacie może jakąś dobrą książkę, która rozjaśni mi materiał, który jest na początku studiów, czyli pewnie jakieś granice, pochodne.
Chodzi mi o to, żeby nie były tam jedynie zadania, tylko jeszcze jakieś wprowadzenie i dopiero potem zadania i najlepiej od razu z rozwiązaniami.

Z góry dziękuje :)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Książka- matematyka

Post autor: Crazy Driver »

Jest choćby powszechnie znana książka W. Krysickiego, L. Włodarskiego - "Analiza Matematyczna w zadaniach".
Znajdziesz tam najważniejsze wiadomości z Analizy, przegląd metod rozwiązywania typowych zadań, przykłady rozwiązań i zadania do samodzielnego rozwiązania.
Na początek przygody z Analizą Matematyczną pozycja z pewnością jest godna uwagi. Jeśli masz zamiar poważniej zająć się w przyszłości matematyką, bardzo polecam skrypt mojego wykładowcy Analizy. Znajdziesz go tutaj:
http://www.mimuw.edu.pl/~pawelst/analiz ... hiwum.html
Jest to bardzo solidnie wprowadzona i przekazana treść wykładu z Analizy Matematycznej I. Zadań do rozwiązania tam nie znajdziesz, ale za to sporo przykładów obrazujących nawet dość abstrakcyjne pojęcia, oraz zrozumiale sformułowane komentarze autora.
Jeśli chodzi o bardziej zaawansowane pozycje dotyczące Analizy Matematycznej I, to mogę polecić
teoretyczną - G. Fichtenholz "Rachunek różniczkowy i całkowy"
praktyczną - W. J. Kaczor, M. T. Nowak - "Zadania z Analizy Matematycznej"

Pozdrawiam.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

dzięki za odpowiedź
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ