rozwiązywanie równań

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lkowal25
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 maja 2012, 13:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

rozwiązywanie równań

Post autor: lkowal25 »

Prezentuje tutaj strone internetową na której można rozwiązać każde równanie jednej niewiadomej. Oto strona: http://mathsolver.tk

Co myślicie na ten temat?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jeśli otrzymuję tylko wynik,to mi nic nie daje.
Ważna jest metoda,a nie sam wynik.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: rozwiązywanie równań

Post autor: Crazy Driver »

Nie bardzo rozumiem takiego zdania. Przecież taki program ma służyć
1) rozwiązywaniu równań prostych w sytuacjach, gdy rachunki nie są przyjemne
2) sprawdzaniu, czy znalazło się wszystkie rozwiązania, oraz czy otrzymane rozwiązania są poprawne (np. w sytuacji, gdy wstawienie ich do równania i sprawdzanie czy się zgadza jest uciążliwe)
3) wreszcie przybliżonemu rozwiązywaniu równań, których nie da się rozwiązać algebraicznie.

Ważna jest metoda, a nie sam wynik? Zatem jeśli coś optymalizujesz i pochodna wychodzi np. \(x+\ln x\), to bardziej interesuje Cię metoda analizy numerycznej, za pomocą której można znaleźć jej przybliżone miejsce zerowe, niż samo przybliżone rozwiązanie? Brzmi to trochę absurdalnie i nie sądzę, że jest to potrzeba typowa dla tych, którzy muszą rozwiązać równanie.

Nie wiem więc, o co Ci chodzi z tymi metodami. Przecież jeśli znasz metodę, rozwiążesz sobie równanie. A jeśli nie znasz, to żaden program Ci takowej nie poda. Co nie zmienia faktu, że taka rozwiązywarka może być pomocnym narzędziem.

Co do mojego zdania na ten temat, wszystko fajnie, ale jednak z Wolphramem Alpha równać się to nie może, ponieważ:
1) podaje jedynie rozwiązania przybliżone w sytuacjach, gdy rozwiązanie jest liczbą niewymierną, ale jednak algebraiczną.
2) nie podaje rozwiązań zespolonych
3) nie można rozwiązywać równań bardziej skomplikowanych, np. z użyciem funkcji sufit i podłoga, zdefiniowanych poprzez szereg, itp.
4) nie podaje ogólnych rozwiązań równań, np. \(\sin x=\frac12\), \(\cos x=0\).

Sądzę, że coś tam by się jeszcze znalazło. Także fajnie, ale Wolphram i tak jest, jak dla mnie, numerem jeden.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
lkowal25
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 maja 2012, 13:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: lkowal25 »

dzięki za opinie. Ale proszę zwrócić uwagę na to że to jest solver, a żaden solver nie podaje ogólnych rozwiązań.


byłem zmuszony do zmienienia domeny :(
tutaj jest nowy adres http://rozwiazywacz.com/
ODPOWIEDZ