ewidencja towarów- rachunkowość :(

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

ewidencja towarów- rachunkowość :(

Post autor: marlena01 »

w jednosce handlu detalicznego, ewidencje towarow prowadzi sie najczesciej w cenie detalicznej. jest to cena ktora placi indywidualny konsument. cena zakupu towarow 8000+marza detaliczna 25%=2000+ WAT nalezny 23%=2300 cena detaliczna towarow 12300. po cenie 12300 bede sprzedawane towary indywiduwalnym konsumentom, a ujety w tej cenie WAT zostanie zaksegowany na koncie odchylenia od ceny ewidencyjnych towarow.
przyklad:
1) faktora od dostawcow za zakupione towary, wartos towaru w cenie hurtowej(zakupu) 8000zł, VAT 23%=(23% 8000) 1840zł, wartosc brutto 9840zł
2) przyjete towary do magazynu jednostki hurtowej(pz), wartosc towaru w cenie zakupu 8000zł, marza detaliczna 25% 2000zł, towary w cenie detalicznej (eweidencyjnej) 12300zł, VAT nalezny (25% 10000) 2300zł
Objasnienia:
1) Fa dostawy towarow
a)wartosc brutto 3840zł
b)VAT 25% 1840zł
2) Pz przyjecie towarow do magazynu
a) wartosc w cenie ewidencyjnej 12300zł
b)przyksiegowanie marzy detalicznej 2000
c) przyksiegowanie VATu naliczonego 2300zł
konta: rozrachunki z dostawcami, odchylenia od cen weidencyjnych - marza detaliczna, odchylenie od cen eweidencyjnych towarow-VAT, rozliczenie zakupu, VAT naliczony, towary
polecenie:
zakseguj operacje i zaznacz strzalkami
ODPOWIEDZ