liczba e

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agrafka56
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:37
Podziękowania: 1 raz

liczba e

Post autor: agrafka56 »

potrzebuję znaleźć związek między liczbą e a pi... każda informacja i wzór się przyda. Bardzo proszę o info...
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

Najpiękniejszy wzór matematyki:
\(e^{\pi i}+1=0\) Wzór Eulera
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

Wzór Stirlinga:
\(n! \approx \sqrt{2\pi n}\(\frac{n}{e}\)^n\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

\(\int_{- \infty }^{ \infty }e^{-x^2}dx=\sqrt{\pi}\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

agrafka56
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:37
Podziękowania: 1 raz

Post autor: agrafka56 »

bardzo dziękuję;)
agrafka56
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:37
Podziękowania: 1 raz

Post autor: agrafka56 »

teraz potrzebuję związek między funkcją wykładniczą a logarytmiczną.. prosze o odpowiedź.
ODPOWIEDZ