Trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nojima
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 mar 2023, 16:29
Płeć:

Trapez równoramienny

Post autor: nojima »

więc:
W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest 2 razy dłuższa od drugiej. Przekątna trapezu jest dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie. Oblicz długości boków tego trapezu wiedząc ze jego pole jest równe 9 cm2. Ile jest równe pole koła opisanego na tym trapezie?
Dziękuję;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Trapez równoramienny

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2023-03-30 103514.png
Skoro dwusieczne pokrywają się z przekątnymi, to trapez jest równoramienny i ramiona są takie jak podstawa. (zakładam , że umiesz to udowodnić - jeśli nie to pytaj)
\( \begin{cases} \frac{x+2x}{2} \cdot h=9\\h= \frac{x \sqrt{3} }{2} \end{cases} \)
dalej już tylko rachunki . Policz sobie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3715
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 2007 razy

Re: Trapez równoramienny

Post autor: Jerry »

Ten wątek, kropka w kropkę, pojawia się periodycznie. I tak jak tamte - poleci w kosmos - po wpisaniu przez usera w podpis linku do szkodliwej strony...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ