Posiadam nastepujące zadanie: Dla układu przedstawionego i obciążonego jak na rysunku wyznacz reakcje podporowe analityczne i wykreślnie o danych: P = 4kN, M = 7kNm, q = 0,5 kN/m, α = 45°
Mam problem w związku ułożenia równań równowagi, bo wyszło mi coś takiego, jednak mam pewne wątpliwości czy to dobrze
∑Fix = 0 => XA - RB sinα - P sinα = 0
∑Fiy = 0 => YA – Q + RB cosα – P cosα = 0
∑Mi = 0 => Q × 0,5 × 4 - RB cosα × 4 = 0
Można prosić o pomoc? Dziękuje
Reakcje podporowe ramy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij