zadanie optymalizacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

zadanie optymalizacyjne

Post autor: BarT123oks »

Dla jakich wartości parametru k, \(k \in R\), suma dwóch różnych rozwiązań równania \((k^2-16)x^2+3x+0,25=0\) jest najmniejsza?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: zadanie optymalizacyjne

Post autor: Jerry »

\(\begin{cases}k^2-16\ne0\\9-4\cdot(k^2-16)\cdot0,25>0\end{cases}\So x_1+x_2=f(k)=\frac{-3}{k^2-16}\)
Ponieważ
\(f'(k)=3(k^2-16)^{-2}\cdot2k\wedge D'=D=(-5;5)\setminus\{-4,4\}\)
WKIE: \(f'(k)=0\iff k=0\)
WDIE: pochodna zmienia swój znak w \(k=0\) z ujemnego na dodatni , zatem \(\begin{cases}x=0\\ f_\min(k)=f(0)={3\over16}\end{cases}\)

Pozdrawiam

[edited] poprawka błędu!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadanie optymalizacyjne

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 12 mar 2023, 16:22 Dla jakich wartości parametru k, \(k \in R\), suma dwóch różnych rozwiązań równania \((k^2-16)x^2+3x+0,25=0\) jest najmniejsza?
1.
\(k\neq 4\\
k\neq -4\\\)


2.
\(\Delta>0\\
9-k^2+16>0\\
k^2-25<0\\
k\in (-5,5)\)


\(k\in (-5,5)\setminus\{-4,4\}\)

\(f(k)=\frac{3}{-k^2+16}\\
g(k)=-k^2+16\)

g przyjmuje wartość największą dla \(k=\frac{0}{-2}=0\), więc \(f(k)=\frac{1}{g(x)}\) przyjmuje wartość najmniejszą dla \(k=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ