styczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3548
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1951 razy
Re: styczna
Trzeba i wystarczy, aby
\[d(S,k)=r\]
gdzie \(S(5,-2)\) jest środkiem okręgu, \(r=2\) jego promieniem, a \(k:Ax+By=0\ (A^2+B^2>0)\) równaniem szukanej stycznej. Zatem
\[\frac{|5A-2B|}{\sqrt{A^2+B^2}}=2\So (A=0\vee \color{red}{21}A=20B)\]
Ostatecznie
\[k:y=0\vee k:20x+\color{red}{21}y=0\]
Pozdrawiam
[edited] po poniższych poprawka błędu rachunkowego
\[d(S,k)=r\]
gdzie \(S(5,-2)\) jest środkiem okręgu, \(r=2\) jego promieniem, a \(k:Ax+By=0\ (A^2+B^2>0)\) równaniem szukanej stycznej. Zatem
\[\frac{|5A-2B|}{\sqrt{A^2+B^2}}=2\So (A=0\vee \color{red}{21}A=20B)\]
Ostatecznie
\[k:y=0\vee k:20x+\color{red}{21}y=0\]
Pozdrawiam
[edited] po poniższych poprawka błędu rachunkowego
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: styczna
pomyłki się zdarzają
styczną jest prosta \(20x+21y=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: styczna
To tak samo nie jest poprawn odpowiedź co do równania ułożonego przez Jerrego to tak ale nie jest to dalej styczna do tego okręgu. Proszę spójrz w do desmosa bo mam problem z udostępnieniem wykresu.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: styczna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: styczna
A faktycznie pomyliło mnie się myśłałem, że uwzględniłeś rozwiązanie\(\frac{|5A-2B|}{\sqrt{A^2+B^2}}=2\So (A=0\vee A=21A=20B\)
Tak to jest z szybką analizą
--mosdef21
Tak to jest z szybką analizą
--mosdef21