trzy kolejne liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

trzy kolejne liczby

Post autor: BarT123oks »

Dane są trzy kolejne dodatnie liczby naturalne.
Udowodnij, że jeśli zsumujemy sześcian najmniejszej z tych liczb, kwadrat liczby środkowej oraz największą z danych liczb naturalnych, to otrzymamy liczbę złożoną.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: trzy kolejne liczby

Post autor: Jerry »

Niech danymi liczbami będą: \(n,\ n+1,\ n+2\), gdzie \(n\in\nn_+\). Wtedy
\(m=n^3+(n+1)^2+(n+2)=n^2+n^2+3n+3=n^2(n+1)+3(n+1)=(n+1)(n^2+3)\)
zatem \(m\) jest iloczynem dwóch liczb naturalnych nie mniejszych niż \(2\), czyli jest złożona. CKD

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ