dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

dowód

Post autor: BarT123oks »

wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych \(x\) i \(y\):
\(2x^2+10y^2-6xy-2x-4y+7>0\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2023, 14:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

\(w(x,y)=2x^2+10y^2-6xy-2x-4y+7=\\\qquad=(x^2-6xy+9y^2)+(x^2-2x+1)+(y^2-4y+4)+2=\\\qquad=
(x-3y)^2+(x-1)^2+(y-2)^2+2\ge2>0\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 25 lut 2023, 13:56 wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych \(x\) i \(y\):
\(2x^2+10y^2-6xy-2x-4y+7>0\)
\(2x^2+10y^2-6xy-2x-4y+7=x^2-2x+1+x^2-6xy+9y^2+y^2-4y+4+2=\\=(x-1)^2+(x-3y)^2+(y-2)^2+2>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ