Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
shiron00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2023, 10:49

Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: shiron00 »

Cześć mam problem z jedną częścią zadania.

Podaj przyklad przepisu funkcji f takiej, że:
\(∫40f(x)dx<0\)
i
\(∫40|f(x)|dx≠|∫40f(x)dx|\)


pierwszy warunek rozumiem, ale nie mam pomysłu jak interpretować ten drugi.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2023, 21:33 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: Jerry »

Sprawdź, np., czy funkcja \(y=f(x)= {1\over40}x-{1\over20}\) określona na \(D=[0;3]\) spełnia żądane warunki. Wysnuj stosowne wnioski!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ