Romb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
j888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2023, 20:34
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Romb

Post autor: j888 »

Pole rombu wynosi 54, a jedna z jego przekątnych ma dlugość 9. Oblicz długość boku i wysokośc tego rombu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Romb

Post autor: Jerry »

Niech dodatnie liczby \(a,\ d,\ h\) będą długościami boku, przekątnej i wysokości rombu. Wtedy
  1. \({1\over2}\cdot9\cdot d=54\So d=12\)
  2. \(a=\sqrt{\left({9\over2}\right)^2+6^2}=\ldots\)
  3. \(h={54\over a}=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ