trapez wpisany w okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

trapez wpisany w okrąg

Post autor: BarT123oks »

Na trapezie opisano okrąg o średnicy 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą tego okręgu. Wiedząc, że przekątna tego trapezu ma długość 20 cm, oblicz pole tego trapezu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3568
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1963 razy

Re: trapez wpisany w okrąg

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, niech dłuższą podstawą trapezu \(ABCD\) będzie \(AB\), \(M\) rzutem prostokątnym punktu \(D\) na \(\overline{AB}\) i zauważ:
  1. Trapez jest równoramienny,
  2. \(|\angle ADB|=90^\circ\),
  3. Z \(\Delta ABD\) i tw. Pitagorasa: \(|AD|=15\),
  4. Z pola \(\Delta ABD: \ {1\over2}\cdot 25\cdot |MD|={1\over2}\cdot15\cdot20\iff |DM|=12=h\)
  5. Z \(\Delta MBD\) i tw. Pitagoras: \(|MB|=16={a+b\over2}\)
  6. \(S_{ABCD}=16\cdot12=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ