Udowodnić ze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 227
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 58 razy
- Płeć:
Re: Udowodnić ze
Widzimy, że \( \Lim_{x\to 0^+} \ln x = -\infty\) i \( \Lim_{x\to 0^+} \sqrt{x} = 0\) oraz \(\ln 1 = 0, \sqrt{1} =1\). Obie funkcje są ciągłe i stale rosnące więc dla \(x\in \left( 0,1\right) \) logarytm przyjmuje wartości ujemne, zaś pierwiastek dodatnie.
Dla zaś \(x\in \left(1, \infty \right) \) mamy \( \left( \ln x\right)' = \frac{1}{x} < \frac{1}{2 \sqrt{x} } = \sqrt{x}' \), a więc funkcja pierwiastek rośnie szybciej od logarytmu.
Dla zaś \(x\in \left(1, \infty \right) \) mamy \( \left( \ln x\right)' = \frac{1}{x} < \frac{1}{2 \sqrt{x} } = \sqrt{x}' \), a więc funkcja pierwiastek rośnie szybciej od logarytmu.