Przebieg zmienności funkci

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Przebieg zmienności funkci

Post autor: Sway22 »

Jak w tej funkcji
\(f(x) = (x-1)^2e^{1-x}\)
wyznaczyć asymptoty?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Przebieg zmienności funkci

Post autor: radagast »

Pionowej brak , bo D=R
pozioma prawostronna x=0 bo \( \Lim_{x\to \infty } f(x)=0 \)
lewostronnej ukośnej brak , bo \( \Lim_{x\to - \infty } \frac{f(x)}{x} = \infty \)
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Przebieg zmienności funkci

Post autor: Sway22 »

radagast pisze: 03 lut 2023, 17:21 pozioma prawostronna x=0 bo \( \Lim_{x\to \infty } f(x)=0 \)
Jak wyglądałyby dokładne obliczenia do wyliczenia tej granicy?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Przebieg zmienności funkci

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 03 lut 2023, 17:40
radagast pisze: 03 lut 2023, 17:21 pozioma prawostronna x=0 bo \( \Lim_{x\to \infty } f(x)=0 \)
Jak wyglądałyby dokładne obliczenia do wyliczenia tej granicy?
\(\Lim_{x\to \infty}(x-1)^2e^{1-x}=\Lim_{x\to \infty}\frac{(x-1)^2}{e^{x-1}}=^H\Lim_{x\to \infty}\frac{2(x-1)}{e^{x-1}}=^H\Lim_{x\to\infty}\frac{2}{e^{x-1}}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Przebieg zmienności funkci

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 03 lut 2023, 20:50 \(\Lim_{x\to \infty}(x-1)^2e^{1-x}=\Lim_{x\to \infty}\frac{(x-1)^2}{e^{x-1}}\)
Może to głupie pytanie, ale co tu się stało? Skąd się wzięło takie przekształcenie?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2023, 22:39 przez Sway22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Przebieg zmienności funkci

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 03 lut 2023, 21:44
eresh pisze: 03 lut 2023, 20:50 \(\Lim_{x\to \infty}(x-1)^2e^{1-x}=\Lim_{x\to \infty}\frac{(x-1)^2}{e^{x-1}}\)
Może to głupie pytanie, ale co tu się stało? Skąd się wzięło takie przekształcenie?
\(e^{1-x}=e^{-(-1+x)}=\frac{1}{e^{x-1}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ