Funkcja jako złożenie funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2023, 23:36
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Funkcja jako złożenie funkcji

Post autor: julala »

Zapisz funkcję jako złożenie funkcji:

a) \(2^{\cos(x^2+1)}\)

b) \(\cos(\sin(2x))\)

c) \(3-\cos(x)\)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!!
Ostatnio zmieniony 30 sty 2023, 01:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcja jako złożenie funkcji

Post autor: Jerry »

julala pisze: 29 sty 2023, 23:46 Zapisz funkcję jako złożenie funkcji:
a) \(2^{\cos(x^2+1)}\)
\[w(x)=2^{\cos(x^2+1)}=h\circ g\circ f(x)=h(g(f(x)))\]
gdzie
\[y=f(x)=x^2+1\\
z=g(y)=\cos y\\
w=h(z)=2^z\]
Pozdrawiam
PS. Pozostałe - analogicznie
ODPOWIEDZ