Zadania z ciągami.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Zadania z ciągami.

Post autor: nijak »

a) Dla jakich wartości parametru p ciąg o wzorze ogólnym \(a_n=\frac{p\cdot n}{n+1} \)jest rosnący?
b) Dla jakich wartości parametru \(\alpha \in \left\langle 0,\pi \right\rangle\) ciąg określony wzorem ogólnym \(a_n=n\cdot \tg \alpha+1\) jest malejący?
c) Wykaż, że przy każdej wartości parametru t ciąg (a_n) jest rosnący.
\(\begin{cases} a_1=t \\ a_{n+1}=\frac{1}{2}a^2_n+1,& \text{dla }n\geq 1 \end{cases}\)
d) Oblicz sześć początkowych wyrazów ciągu \(a_n=\cos n\pi-2n+2\) i naszkicuj wykres tego ciągu. Czy jest to ciąg monotoniczny?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2023, 19:54 przez nijak, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciągami.

Post autor: eresh »

nijak pisze: 26 sty 2023, 19:41 a) Dla jakich wartości parametru p ciąg o wzorze ogólnym \(a_n=\frac{p\cdot n}{n+1} \)jest rosnący?
\(a_{n+1}-a_n>0\\
\frac{p(n+1)}{n+2}-\frac{pn}{n+1}>0\\
\frac{p(n+1)^2-pn(n+2)}{(n+2)(n+1)}>0\\
p(n^2+2n+1-n^2-2n)>0\\
p>0
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciągami.

Post autor: eresh »

nijak pisze: 26 sty 2023, 19:41
d) Oblicz sześć początkowych wyrazów ciągu \(a_n=\cos n\pi-2n+2\) i naszkicuj wykres tego ciągu. Czy jest to ciąg monotoniczny?
\(a_n=\cos n\pi-2n+2\\
a_1=\cos pi-2+2=-1\\
a_2=\cos 2\pi-4+2=1-2=-1\\
a_3=\cos 3\pi-6+2=-1-4=-5\\
a_4=\cos 4\pi-8+2=1-6=-5\\
a_5=\cos 5\pi-10+2=-1-8=-9\\
a_6=\cos 6\pi-12+2=1-10=-9\)

jest to ciąg monotoniczny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciągami.

Post autor: eresh »

nijak pisze: 26 sty 2023, 19:41
b) Dla jakich wartości parametru \(\alpha \in \left\langle 0,\pi \right\rangle\) ciąg określony wzorem ogólnym \(a_n=n\cdot \tg \alpha+1\) jest malejący?
\(a_{n+1}-a_{n}<0\\
(n+1)\tg \alpha+1-n\tg\alpha-1<0\\
\tg\alpha<0\\
\alpha\in (\frac{\pi}{2},\pi)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Zadania z ciągami.

Post autor: nijak »

A przykład c potrafisz zrobić?
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Zadania z ciągami.

Post autor: Jerry »

nijak pisze: 26 sty 2023, 19:41 c) Wykaż, że przy każdej wartości parametru t ciąg (a_n) jest rosnący.
\(\begin{cases} a_1=t \\ a_{n+1}=\frac{1}{2}a^2_n+1,& \text{dla }n\geq 1 \end{cases}\)
\(a_{n+1}-a_n=\frac{1}{2}a^2_n+1-a_n={1\over2}(a_n-1)^2+{1\over2}\ge{1\over2}>0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ